poniedziałek, 25 lutego 2019

PĄCZKI Z NUTELLĄ



Najsłodsze i najpyszniejsze pączki dla wszystkich łasuchów! Na Tłusty Czwartek i na cały rok. Jestem pewna, że nie będziecie mogli się im oprzeć!

Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka wódki
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • słoik Nutelli
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i niewielką ilością ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostały cukier i mleko, esencję waniliową oraz łyżkę alkoholu. Mieszamy i dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto zrobi się miękkie i gładkie. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 – 8 cm wykrawamy kółka. Przekładamy je na blat oprószony mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy wyrośnięte, puszyste pączki na złoto-brązowo z obu stron.
Ciepłe pączki nadziewamy Nutellą (przy użyciu długiej tylki do nadziewania). Cukier puder mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody do uzyskania niezbyt gęstego lukru i smarujemy nim wciąż ciepłe pączki. Wierzch dekorujemy cienkimi strużkami Nutelli.

piątek, 22 lutego 2019

OPONKI Z MASCARPONE W CZEKOLADZIE





Ekspresowe oponki na serku mascarpone są łatwe i szybkie do wykonania, a w smaku cudownie miękkie i delikatne. Czekoladowa polewa dodatkowo zachęca do ich spróbowania. Polecam!

Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mąki + do oprószenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1 litr oleju do smażenia
Polewa czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki cukru pudru

W misce łączymy mąkę, serek mascarpone, żółtka, cukier puder i sodę oczyszczoną. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Smarujemy oponki i odstawiamy, żeby polewa zastygła. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i dekoracyjnie polewamy cienkimi strużkami wierzch oponek.

środa, 20 lutego 2019

ŁAZANKI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ





Łazanki, tak jak i bigos, można przygotować na wiele sposobów. My najbardziej lubimy je ze smażonym mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Robię je w miesiącach zimowych, bo właśnie teraz jemy najwięcej zdrowej, kiszonej kapusty. Danie jest bardzo sycące, smaczne tuż po przygotowaniu, a jeszcze lepsze po odsmażeniu kolejnego dnia, więc nie ma się co martwić jeśli zrobimy zbyt dużą porcję. 


  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

Kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać szklanką wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę cukru i pokruszone, suszone grzyby. Gotować do miękkości, ok. 30 minut. Po ugotowaniu odsączyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć, aż zrobi się szklista i dodać rozdrobnione mięso mielone. Smażyć do lekkiego zrumienienia, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć razem jeszcze 5 – 10 minut.
Makaron łazanki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z mięsem i kapustą. Podawać od razu lub po odsmażeniu.

poniedziałek, 18 lutego 2019

CYNAMONOWY PLEŚNIAK Z JABŁKAMI



Lubię eksperymentować i modyfikować stare przepisy. Cynamonowe, kruche ciasto z jabłkami i bezą to odmieniona wersja tradycyjnego pleśniaka. Jest wyjątkowo pyszne, lekkie i kruche. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
  • 1 litr prażonych jabłek ze słoika
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder

Kruche ciasto: Z mąki, żółtek, posiekanego masła, 2 łyżek śmietany, cukru pudru, cynamonu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną wylepić dno formy do pieczenia (blaszka o wym. 22 x 26 cm lub tortownica o śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i razem z formą wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao i ostatnią łyżkę śmietany, wyrobić i razem z trzecią (jasną) częścią również włożyć na 30 minut do lodówki. 

Masa jabłkowa: Prażone jabłka zmiksować z proszkiem budyniowym i cynamonem. 

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiec przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Wyjąć, posypać równomiernie łyżką kaszy manny i wyłożyć masę jabłkową. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone ciemne ciasto i wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 50 minut w tej samej temperaturze. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

piątek, 15 lutego 2019

BUŁKI WACHLARZYKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ



Bułeczki sklejane masłem czosnkowo-pietruszkowym piekę bardzo często, bo je uwielbiamy. Córka odrywając płatek po płatku, mówi że to róże. Są świetne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup, a latem dużym powodzeniem cieszą się na spotkaniach przy grillu. 

Składniki na 12 sztuk:
  • 350 g mąki
  • 180 g letniego mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • Dodatkowo:
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki

Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe mleko, roztopione masło, roztrzepane jajko, sól oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.
W tym czasie do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną pietruszkę. Ucieramy do połączenia się składników. Formę na muffinki smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przenosimy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Całą powierzchnię smarujemy masłem czosnkowo-pietruszkowym, a następnie tniemy wzdłuż na 6 pasków o wymiarach 5 x 60 cm. Paski układamy jeden na drugim, stroną z masłem do góry i kroimy na 12 równych części. Porcje ciasta układamy na sztorc w przygotowanej formie do muffinek i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Bułeczki powinny się tylko lekko zarumienić na krawędziach ciasta.



środa, 13 lutego 2019

PUDDING CHIA Z KIWI




Pudding chia to bardzo prosty i szybki deser. Wystarczy tylko odczekać aż nasionka napęcznieją, dodać owoce i gotowe. Można go przygotować na zwykłym mleku, ale na kokosowym ma fajniejszy smak. Czasami używam też gotowego napoju mlecznego o smaku kokosowym, wtedy nie dodaję już miodu. 

Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 kiwi
Mleko miksujemy z miodem, dodajemy nasiona chia , mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie całość ponownie mieszamy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem blendujemy obrane kiwi i wylewamy na pudding. Dekorujemy plasterkami kiwi.

poniedziałek, 11 lutego 2019

KOPERTY FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I KRÓWKĄ



Te ciastka to kolejny pomysł na szybki deser z ciasta francuskiego. Z jabłkiem i słodkimi krówkami smakują wyśmienicie. Polecam!

Składniki na 6 ciastek:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 średnie jabłka
  • 12 cukierków krówek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru pudru


Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów. Na każdym układamy porcję jabłek i po 2 pokrojone na kawałki krówki. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody, delikatnie smarujemy krawędzie kwadratów i sklejamy prostokątne koperty. Brzegi dociskamy widelcem, a od góry robimy po 2 – 3 niewielkie, ukośne nacięcia. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z ½ szklanki cukru pudru i 1 – 2 łyżek gorącej wody.

piątek, 8 lutego 2019

ZUPA POROWO-PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI



Prosta i szybka, a przy tym pyszna i treściwa zupa z klopsikami. Podaję ją najczęściej w zimowe dni, kiedy szybko trzeba podać rodzinie coś ciepłego na obiad. Jest tak sycąca, że nie trzeba już robić drugiego dania, zwłaszcza gdy zjemy ją z bułką lub bagietką.


  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże pory – białe części
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 100 g serka topionego
  • 1,5 litra lekkiego bulionu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną, pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy malutkie pulpety. W garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pulpeciki i gotujemy 12 minut na małym ogniu. Pulpety wyjmujemy na talerz, a do bulionu wrzucamy serek topiony i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do lekkiego zrumienienia i przekładamy do bulionu. Oczyszczone pory i marchewkę kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości marchewki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pulpeciki i posypujemy pozostałą natka pietruszki. 

środa, 6 lutego 2019

SERNIK Z JABŁKAMI



Pyszny i łatwy do wykonania sernik z jabłkami na kruchym cieście z czekoladową polewą. Palce lizać!

Spód:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietany 30%
Polewa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Spód: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wsypujemy proszek budyniowy i dobrze mieszamy.

Masa serowa: Jajka i białka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, a następnie proszek budyniowy i śmietankę. 

Wykonanie: Schłodzony spód ciasta podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch ciasta równomiernie posypujemy cienką warstwą kaszy manny i wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy i delikatnie wylewamy masy serową. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 1600C i pieczemy sernik 60 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa: Masło topimy  w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy do momentu wrzenia i studzimy do temperatury pokojowej. Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy wg uznania, np. cukrowym maczkiem, kokosem lub płatkami migdałów.