czwartek, 25 października 2018

KINDER BUENO - CIASTO BEZ PIECZENIA




Ciasta bez pieczenia, o smaku lubianych batoników zawsze cieszą się dużym powodzeniem i są hitem niejednej imprezy (Ferrero Rocher, 3bit, czy Maxi King…). Tak było też oczywiście z tym ciastem. Kinder Bueno to dwa rodzaje pysznych kremów między warstwami herbatników w prążkowanej polewie czekoladowej. Zyskuje na smaku kiedy herbatniki zmiękną, więc najlepiej zrobić je dzień przed podaniem. Dodatkowo, choć ciasto należy przechowywać w lodówce, warto je wyciągnąć wcześniej, bo moim zdaniem najsmaczniejsze jest kiedy osiągnie temperaturę pokojową.

Krem czekoladowy:
  • 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Krem orzechowy:
  • 800 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • 100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
  • 400 g herbatników maślanych
  • 200 g kremu czekoladowego, np. Nutella
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Krem czekoladowy: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder i kakao, serek mascarpone, mleko w proszku i płynną czekoladę. Miksujemy. 

Krem orzechowy: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, a kiedy skórka na nich zacznie pękać przekładamy na bawełnianą ściereczkę i mocno pocieramy, aby się jej pozbyć. Tak przygotowane orzechy mielimy w mikserze kielichowym. Szklankę mleka miksujemy z żółtkami, cukrem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia. Masa powinna być bardzo gęsta. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnej masy budyniowej, a na koniec mielone orzechy. 

Wykonanie: Na dnie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Smarujemy je cienką warstwą Nutelli (można ją podgrzać w mikrofalówce, aby była bardziej płynna) i układamy drugą warstwę herbatników, a następnie krem czekoladowy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy krem orzechowy, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch polewamy mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Kiedy czekolada mleczna zastygnie rozpuszczamy czekoladę gorzką i przy pomocy rękawa cukierniczego robimy nią cienkie prążki. 


4 komentarze:

  1. w dodatkach orzechy włoskie a w przepisie laskowe...to jakie w końcu ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony batonik w wersji xxl <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej Gosia córka nie dała mi spokoju i zrobiłam. Prawdziwe kinder bueno .Pyszności. Pozdrawiam pa

    OdpowiedzUsuń