Chatka z piernika to prawdziwe wyzwanie! Jej wykonanie jest
pracochłonne i emocjonujące, za to wynik końcowy bardzo cieszy. Może być
piękną, świąteczną ozdobą lub wspaniałym prezentem dla bliskiej osoby. Jest w
całości jadalna, choć my zdecydowanie wolimy na nią patrzeć. Moja chatka ma 14
cm szerokości, 17 cm długości i 18 cm wysokości + komin. Postawiłam ja na
okrągłej piernikowej podstawie o średnicy 23 cm. Szykując się do jej wykonania
kupiłam specjalny, metalowy szablon, jednak nie byłam z niego zadowolona i
ostatecznie sama rozrysowałam prostokąty ścian i dachu. Najtrudniejsze jest
łączenie elementów domku. Najlepiej korzystać przy tym z pomocy drugiej osoby,
lub do momentu zastygnięcia lukru podpierać czymś ściany chatki.
Wszystkim zaglądającym na mojego bloga oraz Waszym rodzinom
życzę niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia!!! Miłej i relaksującej atmosfery przy
kolorowej choince i pysznych potraw na stole.
Ciasto piernikowe:
- 600 g mąki
- 200 g masła
- 200 g miodu
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- ewent. cukrowe ozdoby
Ciasto piernikowe: Mąkę przesiewamy razem z kakao i
sodą. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i miodem, do rozpuszczenia.
Studzimy i przelewamy do mąki. Dodajemy żółtka i przyprawę do piernika. Zagniatamy
jednolite, gładkie cisto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i
przez godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na
stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm i wycinamy elementy chatki: okrągłą
lub prostokątną podstawę, ściany, dach, drzwi i komin, a z pozostałego ciasta
piernikowe figurki do dekoracji, np. serduszka, gwiazdki, bałwanki, ludziki i
choinki. Wycięte elementy delikatnie przenosimy na blaszki wyłożone papierem do
pieczenia i pieczemy ok. 13 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Zdejmujemy z blaszki dopiero po przestudzeniu.
Lukier: Cukier puder przesiewamy i ucieramy z
białkiem do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Wykonanie: Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego
z wąską końcówką i dekorujemy elementy domku wg uznania. Ewentualnie doklejamy
cukrowe ozdoby. Czekamy aż lukier na poszczególnych elementach dobrze zastygnie
i przystępujemy do sklejania elementów domku, smarując ich krawędzie grubą
warstwą gęstego lukru ( w razie potrzeby można dodać więcej cukru pudru). Gotowy
domek można oprószyć cukrem pudrem imitującym śnieg.