Ulubiony tort kawowy mojego taty, wykonany z okazji urodzin,
wg jego szczegółowych wytycznych. Na jasnym biszkopcie, z kremem na jajkach
ubijanych na parze i koniecznie z kawą parzoną razem z fusami. Tort okazał się
tak pyszny, że smakował nie tylko solenizantowi. A ja częściowo pozbyłam się
obiekcji, co do kremów na surowych jajkach, których do tej pory unikałam jak
ognia. Polecam ten tort na szczególne okazje, zwłaszcza dla przywołania miłych,
sentymentalnych wspomnień.
Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem kawowy:
- 3 duże łyżki kawy sypanej
- 50 ml wrzącej wody
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 300 g masła
- 2 łyżki spirytusu
Do nasączenia:
- ½ szklanka wody
- 2 łyżki spirytusu
Dekoracja:
- bita śmietana
- ziarenka kawy lub drażetki czekoladowe
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
mikserem na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i
żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy
pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do
pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu) przez ok. 40 min. Studzimy. Przed wyjęciem biszkoptu, jego boki
delikatnie oddzielamy od blaszki przy pomocy nożyka.
Wysuszony wierzch biszkoptu delikatnie ścinamy na grubość ok.
0,5 cm. Ścinki wkładamy do blaszki i wkładamy na 5 – 10 minut do nagrzanego
piekarnika, aby jeszcze bardziej je wysuszyć. Studzimy i drobno kruszymy.
Krem kawowy: Kawę zalewamy 50 ml wrzącej wody.
Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka przelewamy na sitku wrzącą wodą, a następnie wybijamy
do dużej, szklanej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą.
Dodajemy cukier i ubijamy jajka na parze przez ok. 10 minut, do uzyskania
gęstej, puszystej i jasnej masy. Miskę zdejmujemy znad pary i studzimy masę w
dalszym ciągu ubijając ją na najniższych obrotach miksera.
Ucieramy miękkie masło, dodając stopniowo po 1 łyżce masy
jajecznej – nie za szybko, aby masa się nie zważyła, a następnie po łyżce
zaparzonej, zimnej kawy razem z fusami. Na koniec wlewamy spirytus. Miksujemy.
Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 cienkie blaty.
Pierwszy z nich układamy na paterze i nasączamy częścią wody ze spirytusem.
Smarujemy kremem kawowym i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go,
smarujemy kremem, dociskamy ostatnim blatem biszkoptu i również go nasączamy.
Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu kawowego. Boki dekorujemy
pokruszonym biszkoptem, a wierzch kleksami bitej śmietany i ziarenkami kawy lub
drażetkami czekoladowymi. Tort przechowujemy w lodówce.