Moja spiżarnia zapełnia się naturalnymi sokami i syropami. Najwięcej
jesiennych malin przeznaczam na ten pyszny i aromatyczny syrop. Sporą jego część
wypijemy jeszcze przed nadejściem zimy;)
- 2 kg malin
- 50 dag cukru
- sok z 1 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 litr wody
Przebrane i umyte maliny wkładamy do garnka, zalewamy wodą,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Zostawiamy pod
przykryciem na min. 1 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sok
odcedzamy, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i
zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.
Zakręcamy.
Syrop można poddać pasteryzacji przez 10-15 min dla
pewności, ale nie jest to konieczne.
Do malin pozostałych po odcedzeniu dodajemy cukier do smaku,
miksujemy i podajemy jako mus do placków lub naleśników. Jeśli chcemy pozbyć
się pestek wystarczy przetrzeć je przez sito.