czwartek, 29 czerwca 2023

TARTA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

 


 

W sezonie truskawkowym, w pierwsze gorące dni lata, chętnie jadamy ciasta z galaretką. Tym razem wybór padł na szybką i prostą tartę z domowym budyniem. Pysznie smakuje, jest lekka i orzeźwiająca.

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Budyń:

  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 400 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtko, łyżkę wody i szczyptę soli. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła nieco większego od średnicy formy do tarty i wylepiamy nim dno oraz boki natłuszczonej blaszki. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy przez 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Budyń: Żółtka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i ekstraktem waniliowym oraz połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienienia masy. Garnek zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z budyniem tworząc jednolitą, gładką masę. Ciepły budyń wylewamy na zimny kruchy spód.

Dodatkowo: Odszypułkowane truskawki kroimy w grube plasterki i układamy na budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance (250 ml) wrzącej wody. Studzimy i kiedy zacznie tężeć wylewamy cienką warstwą na truskawki. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.