W sezonie truskawkowym, w pierwsze gorące dni lata, chętnie jadamy ciasta z galaretką. Tym razem wybór padł na szybką i prostą tartę z domowym budyniem. Pysznie smakuje, jest lekka i orzeźwiająca.
Kruche ciasto:- 200 g mąki
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Budyń:
- 400 ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g masła
Dodatkowo:
- ok. 400 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtko, łyżkę wody i szczyptę soli. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła nieco większego od średnicy formy do tarty i wylepiamy nim dno oraz boki natłuszczonej blaszki. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy przez 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Budyń: Żółtka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i ekstraktem waniliowym oraz połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienienia masy. Garnek zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z budyniem tworząc jednolitą, gładką masę. Ciepły budyń wylewamy na zimny kruchy spód.
Dodatkowo: Odszypułkowane truskawki kroimy w grube plasterki i układamy na budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance (250 ml) wrzącej wody. Studzimy i kiedy zacznie tężeć wylewamy cienką warstwą na truskawki. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.