sobota, 30 września 2017

CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI DYNIOWE




Proponuję dziś wypiek w jesiennym klimacie – przytulone drożdżówki z musem dyniowym i cynamonem. Niezwykle aromatyczne i pyszne! Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni jest nieco cięższe i bardziej wilgotne, ale za to dłużej zachowuje świeżość. Upieczone w dużej tortownicy przypominają bukiet jesiennych kwiatów…

Składniki na 12 drożdżówek (tortownica o średnicy 27 – 28 cm):
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni
  • ¼ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wrzącej wody

Ciasto: Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru, dodajemy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże, resztę cukru, roztrzepane jajko, masło, mus z dyni, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. 

Wykonanie: Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 równych części. Roladki układamy w niewielkich odstępach w tortownicy o średnicy 27 – 28 cm z dnem wyłożonych papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem. Odstawiamy na 30 minut do wyrastania, podczas którego drożdżówki ciasno się ze sobą postykają.
Po tym czasie tortownicę wstawiamy na 20 minut do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Drożdżówki studzimy w blaszce, a następnie delikatnie zdejmujemy obręcz tortownicy.

Lukier: Do cukru pudru wlewamy po 1 łyżce gorącej wody, rozcierając do momentu uzyskania gęstego lukru. Polewamy drożdżówki.


Przepis powstał na podstawie drożdżówek dyniowych z serem

2 komentarze: