środa, 30 listopada 2016

ROLADA PIERNIKOWO-SEROWA Z DYNIĄ




Rolada zdecydowanie w jesienno-świątecznym klimacie z dynią i piernikowym aromatem. To jeden z moich ulubionych wypieków. Mus z pieczonej dyni powoduje, że biszkopt jest wilgotny i sprężysty, bardzo dobrze się zwija i nie pęka. Idealnym uzupełnieniem jest serowy farsz kontrastujący z ciemnym biszkoptem. Gorąco polecam!

Ciasto:
  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 300 g mielonego twarogu z wiaderka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mus z dyni oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Na blacie rozkładamy bawełnianą ściereczkę, oprószamy ją cukrem pudrem i wykładamy upieczone ciasto papierem do pieczenia od góry. Papier delikatnie odklejamy i zwijamy roladę razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odkładamy do przestudzenia.

Masa serowa: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Zimną roladę rozwijamy i od środka smarujemy kremem. Ponownie zwijamy, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. do schłodzenia.
Przed podaniem roladę oprószamy cukrem pudrem.

poniedziałek, 28 listopada 2016

ŻEBERKA W COCA-COLI




W poszukiwaniu pomysłów  na żeberka „inaczej” postanowiłam upiec je w coca-coli. Przepis jest prosty i łatwy, a smak bardzo przyjemny i oryginalny, z delikatną nutą słodyczy. Zdecydowanie polecam!

  • 1 kg ładnych żeberek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 2 szklanki coca-coli

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, sól, sos sojowy, ocet jabłkowy, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz po szczypcie cynamonu i czarnego pieprzu. Rozcieramy do połączenia się składników i wcieramy w mięso. Wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do lodówki na całą moc, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Kwadrans przed końcem pieczenia mięso odkrywamy, aby się lekko przyrumieniło.

czwartek, 24 listopada 2016

URODZINOWY TORT Z OPŁATKIEM




Dzieci uwielbiają kolorowe torty ze swoimi ulubionymi postaciami z bajek, a nie zawsze mamy czas, lub zdolności, aby sprostać im wymaganiom. I tu z pomocą przychodzą nam jadalne obrazki drukowane na opłatkach. Do wyboru mamy setki wzorów w wielu rozmiarach, tak aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na obrazku można też wydrukować dowolny napis, np. imię solenizanta. Opłatek wystarczy odpowiednio wcześnie zamówić (zwykle robię to przez Internet) i nałożyć około 2 godzin przed podaniem tortu. Krótko po nałożeniu zwykle zaczyna się marszczyć i falować, tworząc nierówną powierzchnię, ale gdy nabierze odpowiednio dużo wilgoci, znowu ładnie się rozprostowuje. Tort kroimy ostrym nożem, bo opłatek lubi się trochę ciągnąć. Moja propozycja to tort śmietanowo-owocowy. Bardzo łatwy i szybki, a przy tym lekki i smaczny. Taka opcja zawsze smakuje wszystkim dzieciom!

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem owocowy:
  • 1 szklanka zmiksowanych jagód lub truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ szklanki wody
Dodatkowo:
  • opłatek na tort z kolorowym wydrukiem
  • cukrowe kwiatki i serduszka lub kolorowa posypka

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Krem owocowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i mus z jagód lub truskawek, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy. 

Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder do smaku, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy.

Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do pieczenia i kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku. Smarujemy połową kremu owocowego, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go i smarujemy resztą kremu owocowego. Całość równo dociskamy trzecim blatem biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Tort na tym etapie wstawiamy na ok. 2 – 3 godziny do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie wierzch i boki tortu smarujemy kremem śmietankowym, zostawiając niewielką część na dekorację. Górę bardzo starannie wyrównujemy. Gotowy opłatek przycinamy tak, aby jego średnica była ok. 1 cm mniejsza niż średnica tortu i układamy go dokładnie po środku, lekko dociskając i wygładzając, aby równo przylegał do całej powierzchni. Resztę kremu śmietankowego przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dookoła, zakrywając miejsce łączenia się brzegu opłatka z tortem. Całość dowolnie dekorujemy cukrowymi kwiatkami lub kolorową posypką. Tort przechowujemy w lodówce.

Opłatek kwadrans po nałożeniu lekko pomarszczony:


Opłatek po około 2 godzinach znowu idealnie gładki:

poniedziałek, 21 listopada 2016

KOPYTKA DYNIOWE




Tradycyjne kopytka lubią chyba wszyscy. Tanie, łatwe i zawsze smakują, w dodatku, tak jak u mnie, często przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy robiła je babcia. U nas znikają w każdej ilości, czy to jako dodatek do dań mięsnych z sosem, czy też jako samodzielne danie z boczkiem lub na słodko z cukrem i cynamonem. A jeszcze lepsze są na drugi dzień po odsmażeniu na masełku. Aby je trochę urozmaicić do masy ziemniaczanej dodałam tym razem puree z dyni, którego o tej porze roku zawsze mam pod dostatkiem. Nadało kopytkom delikatnej, słonecznej barwy, a smaku zasadniczo nie zmieniło. Gorąco polecam!

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • ¾ szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • sól, olej i woda do gotowania

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy gęstego puree z dyni (jeśli jest zbyt wodniste należy je wcześniej podgotować, aż odparuje), mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko oraz szczyptę kurkumy dla koloru  i około 1 płaskiej łyżeczki soli do smaku (jeśli ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie dodajemy jedynie szczyptę). Masę wyrabiamy, a następnie niewielkimi porcjami wykładamy na stolnicę dość mocno oprószoną mąką. Formujemy wałki o grubości ok. 2 – 3 cm, lekko je spłaszczamy i ukośnie kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 2 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i okraszamy tak jak lubimy, np. podsmażonym boczkiem.

czwartek, 17 listopada 2016

CIASTO ARKADIA


 

Moja dzisiejsza propozycja to rozpływające się w ustach ciasto imprezowe, przygotowane na dwóch różnokolorowych biszkoptach, z masą serowo-brzoskwiniową oraz krówkową. Całość delikatnie nasączyłam syropem z brzoskwiń, dzięki czemu jest wilgotne i pełne smaku. Bardzo polecam!

Biszkopt ciemny:
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-brzoskwiniowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
Masa krówkowa:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1 puszka czekoladowej masy krówkowej (400 g)

Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki i wylewamy masę do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy w blaszce.

Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki i wylewamy masę do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy w blaszce, a następnie delikatnie wyjmujemy.

Masa serowo-brzoskwiniowa: Brzoskwinie z puszki odsączamy na sicie i kroimy w kostkę. Syrop zachowujemy do nasączenia ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier puder, mielony twaróg i rozpuszczoną żelatynę. Masę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.

Masa krówkowa: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu, a na koniec masę krówkową z puszki. 

Wykonanie: Ciemny biszkopt pozostawiony w blaszce nasączamy syropem z brzoskwiń. Wykładamy masę serowo-brzoskwiniową, wyrównujemy i układamy jasny biszkopt. Nasączamy go syropem z brzoskwiń i smarujemy masą krówkową. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy wg uznania, np. robiąc dekoracyjne fale, posypując wiórkami czekoladowymi lub posypką cukrową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.