wtorek, 30 sierpnia 2016

ZUPA KREM Z CUKINII I PAPRYKI




Pyszna, lekka zupa krem z cukinii i papryki, na zaostrzenie apetytu przed drugim daniem. Polecam!

  • 1 duża cukinia (ok. 550 g bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i mieszając, podsmażamy przez około 5 – 10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cukinię obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju i masła, do momentu, aż cukinia zacznie robić się szklista. Przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami i gotujemy kolejne 10 – 15 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Dodajemy słodką i ostrą paprykę, szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy przy pomocy blendera. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

CZEKOLADOWA KOSTKA TORTOWA




Ciasto na szczególne okazje – biszkoptowe, z czekoladowo-budyniowym kremem, ponczem kawowym i dżemem porzeczkowym dla kontrastu. W przekroju przypomina tort, stąd moja nazwa – kostka tortowa. Zdecydowanie polecam!

Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 3 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 900 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 300 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki rumu
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki masła
Do nasączania:
  • 100 ml likieru czekoladowego lub kawowego
  • 100 ml kawy
Dodatkowo:
  • 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g białej czekolady

Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z kakao. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i przekrawamy na dwa cienkie blaty.

Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy. 

Krem: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy budynie. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Czekolady roztapiamy, każdą oddzielnie i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodając po łyżce zimnego budyniu, a na koniec 3 łyżki rumu. Masę dzielimy na połowę. Do pierwszej części dodajemy płynną białą czekoladę, a do drugiej gorzką. Miksujemy.

Do nasączenia: Zimną kawę mieszamy z likierem.

Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy z połamaną czekoladą, cukrem pudrem i masłem do rozpuszczenia wszystkich składników. Nie gotujemy. Lekko studzimy. 

Wykonanie: Na dnie blaszki układamy pierwszy blat biszkoptu kakaowego. Nasączamy go 1/3 ponczu przygotowanego z likieru i kawy, a następnie smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy całą porcję ciemnego kremu. Wyrównujemy i układamy jasny biszkopt. Nasączamy go 1/3 ponczu i smarujemy jasnym kremem. Wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu kakaowego. Nasączamy go pozostałym ponczem i smarujemy polewą czekoladową. Wierzch posypujemy wiórkami białej czekolady. Ciasto przechowujemy w lodówce.

piątek, 26 sierpnia 2016

LECZO Z FASOLKI SZPARAGOWEJ




Wciąż szukam pomysłów na lubianą przez nas fasolkę szparagową, bo latem możemy ją jeść nawet każdego dnia. Ostatnio przygotowałam potrawkę na wzór węgierskiego lecza z papryką i kiełbaską w pomidorowym sosie. Przecier pomidorowy robię z własnych pomidorów, ale można go zastąpić pomidorami z puszki lub koncentratem. Takie pyszne i kolorowe danie można podać w towarzystwie bagietki zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację.

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 400 g kiełbasy śląskiej
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy w 2 – 3 centymetrowe kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodając po 1 łyżeczce soli i cukru. Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości fasolki. Ugotowaną fasolkę odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotowała.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę lub piórka, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski, kiełbasę kroimy w półksiężyce. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy kiełbasę, lekko podsmażamy i wrzucamy paprykę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy razem ok. 5 minut. Posypujemy papryką słodką, wędzoną i otrą. Mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolką. Dodajemy przecier pomidorowy, około 1 szklanki wody po gotowaniu fasolki oraz sól (niewiele), pieprz i szczyptę cukru do smaku. Gotujemy około 5 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

czwartek, 11 sierpnia 2016

BROWNIE Z CUKINIĄ




Przynoszę z ogrodu kolejne dorodne cukinie i zastanawiam się, co jeszcze można z nimi zrobić. Może brownie? Mocno czekoladowe i wilgotne, w sam raz, aby ukryć w nich trochę zdrowej cukinii. Do tego odrobina cynamonu, czekoladowa polewa i siekane pistacje, aby mimo wszystko zaakcentować zielenią tajemniczy składnik ukrywający się w cieście. Uwierzcie mi na słowo, że było mega pyszne!

Brownie:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukinii bez gniazd nasiennych
  • szczypta soli
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • siekane pistacje lub migdały

Brownie: Cukinię z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i ewentualnie obraną ze skórki, jeśli była twarda, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na sicie na ok. 30 minut do odsączenia.
Gorzkie czekolady razem z masłem pokrojonym na kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. szklaną lub metalową miseczkę z masłem i czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do rozpuszczenia). Studzimy.
Jajka z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy dobrze odsączoną cukinię. Mieszamy i przelewamy ciasto do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 35minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu ciasto powinno być w środku lekko wilgotne.

Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy przestudzone ciasto. Posypujemy siekanymi pistacjami lub migdałami.

piątek, 5 sierpnia 2016

FALE DUNAJU




Mam wielki sentyment do ciast z rodzinnego domu i przepisów ze starego zeszytu mamy, na których uczyłam się piec. Zdecydowanie należą do nich „Fale Dunaju” – ciasto ucierane, marmurkowe, z soczystymi wiśniami, budyniowym kremem i polewą czekoladową. Odświętne i niezwykle smaczne! Kiedyś piekli je niemal wszyscy, których znałam, a dziś jest chyba trochę zapomniane. Warto więc odkurzyć stare zeszyty i ponownie zaprosić "Fale Dunaju" na nasze stoły!

Ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 350 g wiśni + 1 łyżka mąki
Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao

Ciasto: Wiśnie płuczemy, pozbawiamy pestek i układamy na sicie, aby odsączyć nadmiar soku.
Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy po 1 jajku oraz części mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy mniej więcej na połowę. Do jednej z części dodajemy łyżkę kakao i dwie łyżki mleka. Miksujemy. Blaszkę o wymiarach 20 x 36 cm (lub podobnych) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki rozsmarowujemy jasną porcję ciasta. Wyrównujemy i na górę delikatnie wykładamy równą warstwę ciemnego ciasta. Odsączone wiśnie oprószamy łyżką mąki i układamy na cieście, w niewielkich odstępach, lekko dociskając, aby spód wiśni był częściowo zanurzony w cieście. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem: Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Energicznie mieszając wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Krem rozsmarowujemy na cieście.

Polewa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w małym garnku i mieszając podgrzewamy do momentu, aż wszystkie się rozpuszczą i połączą, tworząc aksamitną i błyszczącą polewę. Nie gotujemy! Lekko studzimy i smarujemy wierzch ciasta. Przy pomocy ząbkowanej łopatki lub widelca robimy na polewie dekoracyjne fale. Ciasto przechowujemy w lodówce.