środa, 28 stycznia 2015

OPONKI Z MASCARPONE




Ekspresowe oponki z serkiem mascarpone. Łatwe i szybkie do wykonania, a w smaku cudownie miękkie i delikatne. Nie twardnieją tak szybko jak popularne oponki serowe i dobre są również na drugi dzień. Zachęcam wszystkich do spróbowania jakie są pyszne!

Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mąki + do oprószenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1 litr oleju do smażenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek gorącej wody

W misce łączymy mąkę, serek mascarpone, żółtka, cukier puder i sodę oczyszczoną. Zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą tworząc gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła, a po środku mniejsze okręgi kieliszkiem. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy oponki aż do zużycia całego ciasta.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Delikatnie wrzucamy partię oponek, tyle aby mogły swobodnie pływać i smażymy do momentu aż nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru z obu stron (2 – 3 minuty). Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Lukier: Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i dekoracyjnie polewamy przestudzone oponki.

wtorek, 27 stycznia 2015

ZAPIEKANKA GULASZOWA Z KISZONĄ KAPUSTĄ




Zimą chętnie jadamy sycące i aromatyczne zapiekanki, w których wszystkie smaku cudownie się przenikają. Tym razem warstwy podgotowanych ziemniaków przełożyłam kiszoną kapustą i gulaszem wieprzowym. Smakowało, aż miło. Polecam na obiad dla całej rodziny!

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 600 g mięsa gulaszowego, np. z szybki lub łopatki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera, np. salami
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 15 min. Odcedzamy.
Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. Obsmażamy z wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przekładamy do garnka.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodajemy paprykę w proszku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy jeszcze ok.  2 minut. Zalewamy szklanką wody i całość przelewamy do mięsa. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości mięsa. Po skosztowaniu doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Kapustę lekko siekamy, zalewamy ½ szklanki wody lub lekkiego bulionu i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy szczyptą cukru, czarnym pieprzem i kminkiem.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i mieszamy ze śmietaną.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie wykładamy 1/3 ziemniaków, następnie kiszoną kapustę, 1/3 ziemniaków, gulasz razem z częścią sosu i ostatnią warstwę ziemniaków. Wierzch polewamy śmietaną z serem.
Zapiekamy 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do momentu aż wierzch lekko się zarumieni.


poniedziałek, 26 stycznia 2015

CIASTO PIJANA ŚLIWKA




Na to ciasto od dawna miałam ochotę i nie myliłam się, bo  zrobiło u nas prawdziwą furorę. Przemawiają za nim soczyste śliwki moczone w alkoholu, pyszny, aksamitny, czekoladowo-budyniowy krem i rewelacyjna, sprężysta polewa. Rozpływa się w ustach, na długo pozostawiając w nich swój smak. Gorąco polecam na wszelkie imprezy dla dorosłych!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem:
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 300 g miękkiego masła
Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 galaretka o dowolnym smaku (np. agrestowa)
  • 200 ml wody
Dodatkowo:
  • 400 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • ok. 200 – 250 ml rumu (lub innego alkoholu)

Dzień lub dwa wcześniej: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy rumem. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 dobę. W tym czasie kilkakrotnie potrząsamy słoikiem.

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie, aby nie stracić puszystości, mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm, natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem: Żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy mieszamy ze szklanką zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i mieszając wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy przez kilka chwil, do zgęstnienia masy. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Masło ucieramy na puch i cały czas miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a następnie roztopioną, ale przestudzoną czekoladę.

Polewa: W garnku roztapiamy masło i czekoladę. Mieszając dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy, a kiedy zacznie tężeć mieszamy z polewą czekoladową. 

Wykonanie: Śliwki odsączamy z rumu i kroimy każdą na 2 – 3 części. Ok. 50 ml rumu mieszamy z pół szklanki wody i nasączamy biszkopt. Wykładamy krem budyniowy, a na nim równomiernie rozkładamy śliwki. Całość polewamy płynną, ale tężejącą polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.

Źródło przepisu z moimi małymi zmianami: Rumowa śliwka.

sobota, 24 stycznia 2015

SMAŻONE KANAPKI Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ




Pomysł na smażone kanapki podpatrzyłam niedawno w jakimś zagranicznym programie kulinarnym i od razu wiedziałam, że wykorzystam go po swojemu. Niby proste i banalne, ale do tej pory nie spotkałam się z panierowaniem kanapek. Tosty z opiekacza czy tosty po francusku to i owszem, ale panierowane kanapki to dla nas nowość, za to bardzo udana. Pulchne i mięciutkie, a ser mozzarella cudownie się w nich ciągnie. Smaku dopełnia szczypta oregano. Smakują rewelacyjnie, a ich jedynym małym minusem jest fakt, że miękkie pieczywo dość mocno chłonie tłuszcz. Ale przecież nie będziemy ich jadać codziennie, a od czasu do czasu można przymknąć oko na ich kaloryczność. Polecam!

  • 14 – 16 kromek chleba tostowego
  • 7 – 8 plastrów szynki
  • 1 kulka sera mozzarella
  • masło do smarowania
  • oregano
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Kromki cienko smarujemy masłem. Na połowie kromek układamy po połowie plasterka szynki i po dwóch plasterkach mozzarelli. Posypujemy niewielką ilością oregano do smaku i przykrywamy pozostałymi kromkami, tworząc kanapki.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk. Kanapki zanurzamy na chwilę w jajku z mlekiem, po 3 – 4 sekundy z każdej strony, aby wchłonęły część płynu, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniki. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

czwartek, 22 stycznia 2015

RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BITĄ ŚMIETANĄ




Rozkosznie chrupiące rurki z ciasta francuskiego, słodkie, napełnione bitą śmietaną. Dla dzieci i dorosłych. Kupiłam specjalne, metalowe rurki, aby cieszyć się ich smakiem. Kosztują naprawdę niewiele, więc warto je sobie sprawić. Na rozgrzewkę zrobiłam najprostsze rurki z gotowego ciasta francuskiego. Teraz będę testować kolejne pomysły. Polecam!

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier do obtoczenia
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masło do smarowania rurek

Rurki smarujemy masłem.
Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Zaczynając od węższego końca spiralnie nawijamy paski na rurki, tak aby na siebie nachodziły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w cukrze.
Rurki układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzimy i delikatnie, ruchem okrężnym ściągamy ciasto z metalowych rurek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. Najlepiej robić to tuż przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło od śmietany.