niedziela, 21 grudnia 2014

PIERNICZKI NADZIEWANE W CZEKOLADZIE




Miękkie i rozkosznie pyszne pierniczki nadziewane ulubionym dżemem w czekoladowej polewie. Troszkę pracochłonne, z ciasta przygotowywanego dzień przed pieczeniem, ale niezapomniane w smaku. Gorąco polecam!

Składniki na 60 serduszek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 125 g masła lub margaryny
  • 200 g miodu
Do nadziewania:
  • słoik ulubionych powideł lub dżemu (u mnie malinowy)
Polewa:
  • 50 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Dzień przed pieczeniem: Mąkę i kakao przesiewamy. Miód przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę do piernika i mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do śmietany wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając po 1 łyżce cukru, a potem żółtka. Do masy wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy. Dodajemy miód z masłem oraz napęczniałą śmietanę z sodą. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 24 godziny do lodówki.

Dzień pieczenia: Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy na 3 – 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość 3 – 5 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Na środku połowy krążków wykładamy ok. ½ łyżeczki powideł i przykrywamy pozostałymi krążkami. Boki dookoła kopczyka z powidłami dociskamy, a następnie ze środka wycinamy serduszko. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy po 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej przestudzone pierniczki (w całości lub tylko od góry). Odkładamy do stężenia czekolady.

Inspiracja: Pierniczki jak alpejskie z Moich wypieków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz