czwartek, 7 listopada 2013

PODPŁOMYKI CZOSNKOWE Z PIETRUSZKĄ




Uwielbiam słowo „podpłomyki”. Brzmi tak ciepło i swojsko. Jednak do tej pory nigdy ich nie robiłam, a jedynie o nich słyszałam. Wiem, że można je piec na patelni, na kamieniu, nad ogniskiem czy też po prostu w piekarniku - jako najprostsze chlebki z mąki, wody i soli. Na ten przepis natknęłam się w nowo nabytej książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią” i od razu postanowiłam je zrobić. Czosnek i pietruszka z pewnością dobrze nam zrobią w okresie jesiennych przeziębień. Byłam jednak pewno, że z racji tak dużej ilości czosnku posmakują raczej dorosłym, ale dzieci też chętnie po nie sięgają, bo to przecież „taka pyszna pizza”:). Już wiem, że będę do nich wracała bardzo często. Autorka przygotowała z nich dwa duże placki, ja nieco je zmniejszyłam otrzymując 4 nadal spore porcje. Zjedliśmy je bez dodatków, bo nikt nie mógł się doczekać zachęcony zapachami z piekarnika. Gorąco polecam!

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300 – 400 ml ciepłej wody (dałam 300 ml)
  • 5 łyżek oliwy
Sos czosnkowo-pietruszkowy:
  • 3 duże albo 4 małe główki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy

Sos czosnkowo-pietruszkowy: Odcinamy górne wierzchołki czosnku, tak aby główki pozostały w całości. Układamy je na kawałku folii aluminiowej, skrapiamy lekko oliwą i zawijamy folię nad główkami na kształt szczelnie zamkniętej, ale luźnej paczuszki. Paczuszkę układamy na blaszce i pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 1900C. Można to zrobić dzień wcześniej lub w czasie wyrastania ciasta na podpłomyki. Upieczony czosnek studzimy, łuskamy ze skorupek i wkładamy do malaksera. Dodajemy pietruszkę pozbawioną najtwardszych łodyżek, wlewamy ok. 4 łyżek oliwy i miksujemy do powstania gładkiego, rzadkiego sosu.

Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, drożdże i mieszamy. Wlewamy 300 ml letniej wody i oliwę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, w miarę potrzeby dolewając nieco wody. Formujemy je w kule i odkładamy do natłuszczonej oliwą miski na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 

Wykonanie:  Ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, lekko wyrabiamy i dzielimy na 2 duże lub 4 mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny placek o grubości ok. 1 cm i układamy na blaszce. Placki nie muszą być zbyt foremne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Następnie zaciśniętą pięścią wgniatamy całą powierzchnię placka z wyjątkiem 1-centymetrowych brzegów. Smarujemy je sosem czosnkowo-pietruszkowym i pieczemy ok. 20 – 25 min w piekarniku rozgrzanym do 2000 C, do momentu aż podpłomyki zrobią się miejscami złociste.
Przed podaniem możemy je skropić dobrą oliwą extra vergine i posypać gruboziarnistą solą.


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, nigdy jeszcze nie robiłam podpłomyków, może pora to zmienić...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo, dawno nie jadłam podpłomyków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają szalenie apetycznie, ale to są placki drożdżowe, a nie podpłomyki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg Wikipedii: Podpłomyk, wychopień, wychopieniek – rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka.Podstawowymi składnikami podpłomyków są mąka, sól i woda. Wypiekane były już przez dawnych Słowian na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut chleba, często podawane są z miodem, konfiturami, mlekiem lub zsiadłym mlekiem. Podpłomykiem w niektórych regionach Polski (np. na południowym wschodzie) nazywano próbny wypiek dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Był to płaski placek o średnicy ok. 30 cm, zrobiony z tego samego ciasta co chleb. Po nagrzaniu pieca był pierwszym wypiekiem. Jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało dodatkowo dogrzać piec.
      Według opisu nie widzę więc przeciwwskazań do stosowania nazwy podpłomyk dla powyższego przepisu. Poza tym nie śmiałabym też polemizować z nazewnictwem stosowanym przez Nigellę Lowson dla tego wypieku:)

      Usuń