środa, 30 października 2013

SZYSZKI DROBIOWE




Szyszki drobiowe to ciekawy i nietypowy pomysł na podanie piersi z kurczaka. U nas zrobiły furorę! Są niezwykle smaczne i soczyste. I choć byłam sceptycznie nastawiona do łączenia mięsa z płatkami kukurydzianymi, to w tym przepisie tworzą duet doskonały. Od siebie dodałam czosnek, który świetnie tu pasuje. Polecam!

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • płatki kukurydziane
  • masło
  • olej

Mięso kroimy w drobna kostkę, mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, śmietaną lub jogurtem, vegetą, przyprawą do kurczaka i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz., a najlepiej na całą noc.
Płatki kukurydziane drobno kruszymy. Z mięsa formujemy kulki i obtaczamy je w płatkach.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Kulki posypujemy mieloną, słodką papryką i na każdej kładziemy wiórek masła.
Pieczemy przez 45 min. bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1800C.



Przepis znalazłam w gazecie PP – Kurczak na stół.

4 komentarze:

  1. Zrobiłam te szyszki .... naprawde pysznościowe !!!!! POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  2. również polecam! SUPER PRZEPIS ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy jeśli damy jogurt to czy on się przypadkiem nie zważy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych szyszek dodaję najczęściej właśnie jogurtu i nigdy nie zauważyłam, aby się zważył. A jeśli mu się to zdarzyło, to niezauważalnie. W stosunku do mięsa jest go naprawdę bardzo niewiele. Proszę się nie obawiać i śmiało go użyć - szyszki są przepyszne. Pozdrawiam!

      Usuń