sobota, 14 września 2013

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM




Najlepsze, klasyczne, o niezapomnianym smaku z dzieciństwa. Pulchne i delikatne, choć lekko chrupiące.  Przepyszne! Chłoną wprawdzie sporo tłuszczu, więc są trochę ciężkie i kaloryczne, ale dla ich cudownego smaku od czasu do czasu można przymknąć na to oko. Bo uczciwie przestrzegam – ich smak uzależnia!

  • 2 szkl. mąki
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 4 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże rozcieramy z cukrem i łyżką letniego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min aby „ruszyły”.
Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej mąki, wlewamy resztę mleka i wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia się składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-60 min.
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy z wyrośniętym ciastem, mieszamy i pozwalamy mu ponownie trochę wyrosnąć (ok. 15 min).
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką kładziemy porcje ciasta, formując niewielkie racuchy. Smażymy z obu stron na złotobrązowo, na niezbyt dużym ogniu. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz