piątek, 2 sierpnia 2013

BUŁKI KAJZERKI



Najprostsze bułeczki pszenne. Tradycyjne kajzerki. Piekę je bardzo często, na szybko, kiedy nie mam czasu lub ochoty na bardziej skomplikowane wypieki. Cały ich sekret tkwi w zwyczajności. Polecam!

Składniki na 16 bułek:
  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • do posmarowania: 1 żółtko lub mleko
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn z drożdży. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy wszystko do momentu uzyskania zwartego i sprężystego ciasta. Formujemy je w kulę, oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, dzielimy na 16 równych porcji i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w niewielkich odstępach na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C, bułki nacinamy ostrym nożem w poprzek lub na krzyż, smarujemy rozbełtanym żółtkiem lub mlekiem i pieczemy do zrumienienia przez ok. 20 min.
Studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiana ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym czasie postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Przepis po moich małych zmianach co do ilości płynów i drożdży pochodzi z książki „Pieczenie chleba w domu”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz